...polysyllabic...
Hello welcome to my online diary. Feel free to read and post comments!

The Posts

Fatamorgana, manusia dan bom.
Friday, June 08, 2012 » 5:39 PM » 1Comment(s)

Assalamua'laikum.
Korang semua pernah terpikir tak tentang Perang Dunia Ke-tiga. Ya. World War Three. Pada hemat aku, perkara ni tak mustahil. Tengok la dunia sekarang. Bom sana, bom sini, makan bom, buat bom, jual bom. Tiap-tiap hari bom. Tak mustahil. Tak. Memang tak.
Israel dengan pegangannya. Nak tanah Palestin. Nak conquer al-Aqsa tak kira apa jua sekalipun. Lantak korang la korang nak cakap apa. "Kami busuk ke, kami setan ke, kami corrupt ke. Ada kami kisah? Tak." Diorang tak kisah korang cakap apa pun. Sebab, diorang ada tujuan kat muka bumi ni. Tujuan diorang nak conquer al-Aqsa, lepas tu dunia Arab, kemudian dunia. Tak mustahil. Memang tak mustahil. Macam aku cakap tadi. Sebab diorang tahu sebab apa diorang hidup kat dunia ni.
Orang Amerika/Eropah? Diorang?? Ish. Diorang dengan dunia diorang. Diorang bukannya heran sangat pun dengan dunia ke-2 dan ke-3 ni. Diorang dunia pertama. World's first class. Peduli hapa. Diorang kaya, berpengaruh, ada syarikat multi-billion. Apa diorang kisah? Tak. Diorang tak. Diorang tak akan peduli kisah, tak akan kisah dengan dunia lain. Diorang hanya akan kisah dengan dunia diorang. Berlumba-lumba cipta rekod untuk menaikkan lagi nama diorang di mata dunia. Sebab tu Lady Gaga buat lagu Born This Way. Sebab tu memag cara hidup diorang.Cara mudah dan simple kata diorang. Yang ada nak kisah pasal dunia-dunia luar ni pun...mungkin dalam dua-tiga orang.
Jadi, persoalannya sekarang ni. Siapa yang boleh peduli dengan dunia moden yang kotor, busuk dan jijik ni kalau bukan orang Islam? Ya. Muslimin yang patut peduli. Tapi malangnya kita tak peduli. Tak heran. "Lantakla diorang. I dengan K-Pop I je..." atau "Alah..US ngan NATO nak minyak je kan. Nanti lepas minyak tu abis diorang diam la..kecoh ah kau ni." atau pun "Kitorang pun sakit. Nak tolong orang lain. Biar betul ni. Bajet ah..." atau yang panas sikit cam "I nak pergi berdemonstrasi dengan Dato Polan. Sebab dia dah janji dengan I nak bagi Ferrari. Sorry la. Tak ada masa nak pikir tentang benda ni."
Sentence-sentence atau bait-bait ala-ala cam tu banyak terpacul keluar dari bangsa kita sendiri. Bangsa Islam. Boleh cakap macam tu dekat bangsa dia sendiri. Inilah manusia. Terikat sangat dengan pegangan assabiyah dan jaga tapi kain sendiri. Atau diorang sebenarnya memang tak peduli.
Sebab zaman dan berubah. Mungkin sebab dunia nak abis kot. Nak kiamat. Nak mati. Perangai manusia dah bersimpang siur. Tak ada lagi manusia. Hanya makhluk yang pentingkan kejayaan dan hilang pegangan hidup.
Jadi. Aku di sini nak tegaskan lagi bahawa WWIII memang boleh terjadi. Sebab perangai manusia yang membenarkan benda-benda keji ni terjadi. Salah satu bangsanya ialah bangsa Melayu sendiri. Bila kita nak berubah? Tepuk dada, tanya selera. Dah la. Malas aku nak tulis memanjang. Assalamua'laikum.

Labels: , , , ,








© uniquelycorn™ 2017 | Powered by Blogger

My Profile

Dishonour to your cow. Now pour the tea.
View My Complete Profile
Page
C'mon. Have a click

Other Worldly
Rumors are made by people who just want attention from the person they made it about. :)
Tags and Labels
Time Bomb!!


· Wishes ·
Finish my degree
Balas jasa parents
Get a decent job
Control my temper
Be a better person
Me Elsewhere ♥
Ask me sh!ts
Click it!!
Hate me?
Say What You Want
Say something that please you. I accept both good and hate comment. Be a troll!!
Tweetz
I just want to pump up my blog and put this widget. I'm SO out of idea. Dammit
My house, my PROUD
SLYTH ERIN
{ wear }


Icons by » This fella.
Press Them
The Fray
All Time Low
Trivium
Evanescence
Breaking Benjamin