...polysyllabic...
Hello welcome to my online diary. Feel free to read and post comments!

The Posts

Tips untuk menulis blog untuk beginners
Sunday, February 05, 2017 » 4:55 PM » 0Comment(s)

Assalamualaikum!  Ni nak tanya zaman 2017 ada ke orang ber-blog ber-website? πŸ˜• Ada 😊. Mesti punya ada orang yang rajin macam aku ni nak spend masa untuk menaip dan merembreskan idea dalam webblog diorang. Mesti ada 😊

Jom tengok tips untuk menulis blog dengan carq yang fun dan effective!

1. Trend writing

Back to the trend or current issues that selalu pop out kat tv kat news feed kat media massa: try to scoop a few information about it and rewrite or paraphrase kan balik in your own style and method. Jangan copy paste - especially resepi ke tips ke petua ke. Kalau orang scroll then warna highlight dia ada then mesti orang tahu kau copy paste ilmu orang lain. Malu malu. Kalau copy paste pun credit kan lah kerja or air tangan orang. Jangan pakai celupkan aje!!

In this trend writing, korang kena lah baca banyak sikit news ke faham current issues tu. Jangan pakai hentam kromo je tulis apa korang nak. Facts bahaya nak putar belit sebab apa?

πŸ“Œ Readers pergi search engine and terjumpa entry korang and ambil bulat2 jugak the facts yang tak berapa nak betul tu then diorang guna then diorang salah padahal korang yang salah haaa gitu lah the flow dia.

πŸ“Œ Be careful on what you shall write okay. Especially the factual ones.

2. Petua/ tips that people can be use by reading your entry

Benda ni universal and general. Maybe daripada tips nak hilangkan jerawat sampailah ke cara untuk kecilkan jerawat di belakang badan that kind of tips. So lagi banyak kau tulis entry soal tipsy dan penjagaan ataupun petua/remedial/routines and whatnot people whom search that on the search engine and again ~ they found your blog and they probably share it due to the usefulness of your entry and traffic keep on masuk and you probably cam make duit by it!! 😊😊😊

πŸ“Œ But beware - those tips kena lah berpada-pada dan realistik lah azalinya. Yang orang zahir orang biasa boleh ikut dan guna pada kebanyakannya.

πŸ“Œ Janganlah kau gi tulis entri penjagaan muka dengan guna garam dari laut masin dekat Israel tu. Siapa je yang boleh cari garam tu. Kalau kau boleh supply garam tu kat bawah entri kau tu tadahal apadahal orang boleh apply dengan information dari entri kau tu hahaha faham dakkk

πŸ“ŒJangan jadi doktor -  orang baca blog kau tanpa kau buat penyelidikan sebelum tulis blog tu. Nak tulis tips ni detail dia bukan banyak kena terangkan. Kalau orang tak boleh guna minyak castor sebab allergic boleh ganti mintak kelapa for example. Biar terang lagi bersuluh. Tapi kalau kau larat nak reply setiap comment tu apa salahnya kannn

3. Resepi / DIY

Ni boleh tahan banyak orang search kat Google kat browser. Bukak je browser rasa lapar then taip resepi puff pastry chocolate. Boom! Keluar entri kau then dapat lah kau traffic readers senang habis cerita simple dimple done

πŸ“Œ Tapi kena ingat step memasak tu kau tulis lah detail. Snap and put la a few pictures on the recipe yang kau guna. Berapa cmxcm loyang kek kau guna. Kukus tu lama mana. Tumis tu nak tambah belacan banyak mana. Lebih kurang gitu lah ~ but please in details!!! Aku pun suka baca and save entri resepi hehe

πŸ“Œ Nak hebat lagi buh lah tag dekat entri masakan tu senang orang cari lagi cepat dapat traffic. Simple kan? ☺

4. Personal life

Bosan2 kau tak tahu nak tulis apa dan tak nak penatkan jari dan otak tulis je something light and something fresh - your life stroy! Ada je orang nak baca share pengalaman kena kejar anjing ke kena tahan JPJ ke bagi makan gelandangan ke.

πŸ“Œ Dalam penulisan tu kau hentam lah sikit moral story ke nasihat ke dekat orang lain. Varies kan penulisan then people will found it interesting can catchy and interesting as well. Tak kisah lah bahasa rojak ke bahasa hulu ke janji it's your style. Be yourself in your own writing! 😊

πŸ“Œ Tak ada restriction atau halangan dalam entri yang personal. Just etika tu kena lah ada sikit. Nak mencarut dialu-alukan tapi tak lah manis sebab orang baca chewahhh hahaha aku pun kaki carut jugak kadang-kadang tapi aku redah je πŸ™ˆ

Okay lah tu antara 4 tipsy yang aku boleh kongsikan dekat kalian semua. Ada salah silap sila betulkan maaf eh khilaf saya hehehe

Tu saja kot. Komen membina dipersilakan saya akan baca satu persatu hehehe sekian sahaja assalamualaikum 😊

AR β€πŸ˜πŸ»πŸ€


Labels: , ,








© uniquelycorn™ 2017 | Powered by Blogger

My Profile

Dishonour to your cow. Now pour the tea.
View My Complete Profile
Page
C'mon. Have a click

Other Worldly
Rumors are made by people who just want attention from the person they made it about. :)
Tags and Labels
Time Bomb!!


· Wishes ·
Finish my degree
Balas jasa parents
Get a decent job
Control my temper
Be a better person
Me Elsewhere ♥
Ask me sh!ts
Click it!!
Hate me?
Say What You Want
Say something that please you. I accept both good and hate comment. Be a troll!!
Tweetz
I just want to pump up my blog and put this widget. I'm SO out of idea. Dammit
My house, my PROUD
SLYTH ERIN
{ wear }


Icons by » This fella.
Press Them
The Fray
All Time Low
Trivium
Evanescence
Breaking Benjamin